Dulciuri


Prajitura ¨Buni Luiza¨

O reteta vegetariana pentru cei ce vor sa-si mentina silueta. E foarte gustoasa si sanatoasa. Se prepara repede.

Ingrediente:
4 mere rase , o cana de fulgi de ovas, 2/3 cana de stafide, 1 cana de nuca pisata
1 lingura de scortisoara, jumatate de lingurita de sare, 2 linguri de ulei de masline
1 lingura de amidon.
Mod de preparare: Peste stafide se toarna apa fiarta pana se umple cana, se lasa putin sa se umfle apoi se scurg. In aceeasi apa de la stafide se pune amidonul si se dizolva. Apoi se amesteca amidonul cu stafidele si celelalte ingrediente..in ce ordine doriti. Merele rase se pun cu tot cu zeama. Se da la cuptor si se coace aproximativ o ora. Nu uitati sa puneti pe tava hartie si sa o ungeti cu ulei.
Aroma de scortisoara ii da un savor aparte:). succes!




                                        Baba neagra moldoveneasca sau Negresa

O reteta de la matusha Larisa. Am incercat-o saptamana trecuta si a iesit la fel de buna ca la ea.:)
Ingrediente:  Jum.Kg lapte
                         Jum. Kg zahar sau fructoza
                         Jum. Kg faina,
200 gr ulei de masline sau floarea soarelui
8 oua,  3 linguri de dulceata , 1 lingura de bicarbonat stins in otet.
Mod de preparare: se amesteca ingredientele. Compozitia trebuie sa fie moale si subtire. Se toarna intr-o tava inalta unsa bine cu ulei, sau peste care s-a pus hartie speciala pentru copt. Se da la cuptor si se coace timp de 1 ora si 20 min maxim 2 ore.
Eu am pus-o la 250 gr apoi am dat treptat la 200 si la 150, am tinut-o la cuptor aproape 2 ore. Puteti sa faceti o cantitate mai mica. Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se mananca rece.


                                      Placinta foietaj cu dulceata de mere 
                      
     
  
Reteta pentru aluat o gasiti la pagina Copturi.


                                               

                                             Tort cu crema de cocos si ciocolata
                               
                                
                                    Desert delicios a la Olga



                            



           Fulgi de ovas cu lapte, cocos si praf de ciocolata                          


                                   
                                    Mod de preparare:
Cand laptele incepe sa fiarba se adauga fulgii de ovas. Cand acestia sunt gata se adauga fulgii
de cocos sizahar ori miere, se mai tine pe foc cateva minute. La servire se presara cu praf de ciocolata si cocos.        


                                             Prajitura dietetica cu crema de frisca

Blat integral.(reteta la pagina copturi) puteti folosi frisca vegetala si ciocolata fara zahar.



Clatite dietetice cu ananas si miere


M-am gandit ca ati vrea sa mancati ceva dulce dar cu mai putina grasime, fara sa va fie teama ca va ingrasati. Ceva bun, original si rapid.
Ingrediente: 3 oua, 3linguri de faina de grau, 3 linguri de faina de porumb, 3 linguri de taratze, 1 lingura jumatate de fructoza, 300 gr de lapte. ingredintele se amesteca si la sfarsit se adauga 3 linguri de ulei, astfel nu mai este nevoie ca de fiecare data sa ungeti tava cu ulei.
Pentru umplutura am folosit ananas. Noua ne place foarte mult si avand in vedere ca aceasta e o reteta dietetica, ananasul arde grasimile, pe deasupra le-am pus miere.


Cornulete cu visine
Ingrediente pentru aluat: 300 gr unt si 300 gr smantana, ori in loc de unt margarina sau untura
eu am facut din smantana si unt. din smantana si untura ies mai moi, iar cu unt un pic mai crocante. alegeti dvs cu ce vreti sa faceti. tineti minte ca intotdeauna orice ati alege cantitatile trebuie sa fie la fel, iar faina cat cuprinde astfel incat sa fie un aluat nici tare nici prea moale, numai usor de intins. Faceti aluatul, il repartizati in mai multe bucati  si-l puneti la frigider pentru o ora,doua.

Apoi faceti cornuletele:



 le puneti pe o tava.eu am folosit hartie unsa cu ulei ca sa nu se prinda.


 le coaceti la 250 gr. cand le scoateti se dau imediat cu zahar pudra.

Combinatia dintre zahar pudra si visinele putin acrisoare este nemaipomenita.



Tort Napoleon

 Preparare blat vedeti la pagina Copturi ( foietaj pentru tort Napoleon)


 Daca blaturile nu au iesit drepte, le taiati si indreptati cu cutitul pe la margini. Nu aruncati aceste bucatele, le faramitati bine pana devin praf si ornati tortul pe deasupra. De obicei nu i se pune ciocolata, cocos sau nuci sau altceva ca sa nu i se devieze gustul.



Preparare crema:
1 pahar de zahar se amesteca imrepuna cu jumatate de pahar de faina, apoi se aduga 10 galbenusuri si se bate bine.  
 peste zahar faina si galbenusuri se toarna 800 gr de lapte. Aceasta compozitie o faceti intr-un vas aparte.


 In alt vas puneti 1 pahar de zahar si un pahar de lapte si puneti la fiert.


 Cand acesta a inceput sa fiarba, turnati peste lapte compozitia de mai inainte cu galbenusuri si celelalte, mestecand continuu.

 veti mesteca pana crema se va ingrosa si va deveni ca o smantana groasa. (la foc mic ca sa nu se arda)adaugati si esenta de vanilie. dupa vreun sfert de ora cand crema s-a racit un pic adaugat 150-200 gr de unt .dati crema la rece.
cand incepeti sa ungeti, blaturile trebuie sa fie reci si crema complet rece.
 dupa ce l-ati uns cu crema, trebuie sa stea vreo 5, 6 ore minim sa se inmoaie.





Tort Medovic (cu miere)






Ingrediente pentru blaturi: 2 oua, 200 gr de zahar, 2 linguri de miere, 1,5 lingurite de bicarbonat de sodiu, 60 gr de unt, faina intre 500- 700 gr, aluatul sa fie numai bun de intins. Din acest aluat faceti ori 6 blaturi mai mici, ori 4 mai mari. Eu am facut 4 in forma de patrat, astfel tortul nu a iesit foarte inalt. Blaturile se coc ori pe tigaie ori la cuptor. Eu le-am copt in cuptor la 250 gr. Cand lucrati aluatul, in incapere trebuie sa fie cald ca acesta sa nu se intareasca datorita zaharului si mierii. Daca se intareste este greu de intins si se rupe.
Ingrediente pentru crema: smantana - 1,5 litri
       zahar- 1 sau2 pahare depinde cat de dulce vreti.
nuci uscate si maruntite, prune uscate taiate in bucatele mic- 200 gr, puneti printre blaturi precum se vede in pozele de mai sus. smantana cu zaharul se bate cu mixerul pana se ingroasa. deasupra se orneaza cu ciocolata rasa, sau glazura, sau nuci.




Tort cushma lui Gugutza sau tort Piramida


Ingrediente pentru aluat: 200 gr de smantana + 200 gr de unt sau margarina, faina cat cuprinde, jumatate lingurita de bicarbonat de sodiu. aluatul sa fie bun de intins. se framanta aluatul si se imparte in 15 bilute precum vedeti in poza de mai jos:
                                        Apoi fiecare bilutza se intinde si deasupra se pun visine:



                                                  Se inveleste ca la clatite:
                                               Folositi hartie unsa cu ulei, sau hartie speciala pentru copt.
                                              Le coaceti la 250 grade pana se rumenesc:
                                             Cand le ungeti cu crema trebuie sa fie complet reci.
                                              Puteti sa le faceti cu o zi inainte.
            pentru crema: 800 gr smantana + 200 gr zahar + 1 pahar de nuci pisate. Smantana si zaharul le faceti cu mixerul pana se dubleaza cantitatea. Nucile le puneti deasupra cand incepeti sa ungeti tortul.
Dupa ce l-ati uns, il lasati sa se inmoaie vreo 10 ore.







                                              Ornati o piramida, sua precum ati cladi lemne.
                                            puneti 5, apoi deasupra 4, deasupra la acestea 3,apoi 2, ultima 1







Tort cu frisca si fructe




Negresa cu crema de cocos



Chec de post cu nuci



Tort cu frisca si visini



Gogosi cu ciocolata


Prajitura din fulgi de ovas cu mere



3 comentarii:

  1. yummmmmy:) bravo tanara gospodina

    RăspundețiȘtergere
  2. wow Olga, cred ca vreau sa te muti la noi, sau macar sa ne mutam noi la voi :)
    seth

    RăspundețiȘtergere